Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. In Leusden is er al een hoop blad gevallen, het nodige blad wordt dan ook al opgeruimd. Dit blad in Leusden zal gebruikt gaan worden in een proef om het blad te verwerken naar “Bokashi”. Bokashi is een ferment. Het ferment dat ontstaat heeft meer positieve eigenschappen dan compost: het bevat meer voedingsstoffen en maakt planten weerbaarder tegen ziekteverwekkers. Door het blad luchtdicht in te pakken in een plastic rol van 2,5m breed en 25m lang, zoveel mogelijk lucht eruit te halen en door toevoeging van organische hulpstoffen zoals kleischelpen en mineralen, ontstaat na 6 tot 8 weken een ferment. Er is bij het proces bijna geen CO2-uitstoot, hierdoor blijft de energie behouden.
Het blad wordt nu verzameld en het zal in december a.s. achter de milieustraat gelegd worden. Zodra het proces gereed is, zal het ferment ter beschikking gesteld worden aan de bewoners van de gemeente Leusden, hierover informeren wij u later meer.
Klik hier voor een film over bokashi.
Ook u kunt zelf een bokashi-emmer voor uw organische keukenafval gebruiken.
Kijk ook op onze facebookpagina voor de laatste informatie.